Recent

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Το νέο μοντέλο διοίκησης


Με βάση το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΄'Εξέδρα'' σας παρουσιάζουμε το νέο μοντέλο διοίκησης του πολυμετοχικού Παναθηναικού..


Η «βόμβα» έσκασε από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και οι Ανδρέας Βγενόπουλος και Νικόλας Πατέρας είναι αποφασισμένοι να μπουν στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός για να τα σαρώσουν όλα όπως είπαν στην «Εξέδρα» που επικοινώνησε μαζί τους. Την Τετάρτη (08/09) η κρίσιμη συνάντηση. Συζήτηση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τον Βοτανικό και τα οικονομικά του συλλόγου.

H αυριανή συνάντηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη με τους Ανδρέα Βγενόπουλο και Νικόλα Πατέρα σε ουδέτερο έδαφος (πιθανότατα στο σπίτι ενός εκ των μετόχων Νίκα, Ξυλά, Πολέμη) αναμένεται να δρομολογήσει και τις εξελίξεις στον Παναθηναϊκό.

Πατέρας και Βγενόπουλος όπως επιβεβαίωσαν στην «Εξέδρα» αναμένεται εκτός απρόοπτου να αποδεχτούν το 25% των μετοχών που προσφέρει η οικογένεια Βαρδινογιάννη, τότε θα πάρουν στα χέρια τους και τα ηνία του Τριφυλλιού (με ποσοστό 50,8%), θέτοντας σε εφαρμογή το πλάνο για την επόμενη ημέρα.

Αλλωστε, παρά το γεγονός ότι δεν θα έχουν το 67% που απαιτείται για τις αποφάσεις όπως είναι η προεδρία και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, είναι βέβαιο ότι με την πλειοψηφία τους θα έχουν τον έλεγχο και θα χαράξουν τη στρατηγική της ΠΑΕ.

Με δεδομένο ότι ο Βγενόπουλος δεν θέλει να γίνει ο νέος μεγαλομέτοχος, κατά τα πρότυπα της οικογένειας Βαρδινογιάννη (το έχει δηλώσει από την ημέρα που εμφανίστηκε η ΠΕΚ), είναι βέβαιο ότι θα θέσει σε εφαρμογή το πλάνο της ευρείας πολυμετοχικότητας. Ο «Mr MIG» θα ενεργοποιήσει τα στελέχη της ΠΕΚ, αλλά και φίλους του επιχειρηματίες και εφοπλιστές, προκειμένου να δημιουργήσουν μια ισχυρή ομάδα στον Παναθηναϊκό.
Συγχρόνως θα φέρουν πιο κοντά την ΠΑΕ στην πλατιά μάζα των οπαδών του Τριφυλλιού, με δύο κινήσεις. Αρχικά δίνοντας το δικαίωμα αγοράς μετοχών στους απλούς φιλάθλους, δίχως οικονομικούς περιορισμούς, έτσι ώστε να φτάσουν στο σημείο να εκπροσωπούνται και στο διοικητικό συμβούλιο. Δεύτερον, θα θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο ισχυροποίησης του Ερασιτέχνη, κάνοντας άνοιγμα για είσοδο χιλιάδων νέων μελών.

Στο κομμάτι των μεταγραφών, η φιλοσοφία τόσο του Ανδρέα Βγενόπουλου όσο και του Νικόλα Πατέρα ήταν και παραμένει η ίδια. Στα πλάνα τους είναι ο Παναθηναϊκός να πραγματοποιεί τρεις πολύ καλές μεταγραφές κάθε καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο. 

«Ξεσκόνισμα» σε Βοτανικό και οικονομικά


Στο τραπέζι των συζητήσεων θα υπάρξει ευρεία αναφορά στα οικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ καθώς και τα δεδομένα για το γήπεδο στο Βοτανικό.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να γίνει επίσημα γνωστό τι ακριβώς ποσό απαιτείται για το έργο στον Βοτανικό. Υπάρχουν τα στοιχεία από την έκθεση της Deloitte, σύμφωνα με τα οποία χρειάζονται:

- 96 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του γηπέδου.
- 16,5 εκατ. ευρώ για το υπόγειο πάρκινγκ 1.000 θέσεων.
- 4 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό του γηπέδου.
- 4 εκατ. ευρώ για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.
- 25,305 εκατ. ευρώ το ΦΠΑ.

Σύνολο 145,8 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει βέβαια όλα αυτά να επιβεβαιωθούν από τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ. Οπως επίσης θα ζητηθούν οι όποιες συμβάσεις έχουν υπογραφεί με το Δήμο Αθηναίων και οποιεσδήποτε άλλες συμβατικές υποχρεώσεις που προκύπτουν για την ΠΑΕ από τις συμφωνίες για τη Διπλή Ανάπλαση.

Ολο αυτό το ζήτημα του Βοτανικού δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα απλό θέμα. Δεν αποκλείεται αυτό να αποτελέσει ένα σημείο τριβής, καθώς θα πρέπει να εξεταστεί εάν οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί δημιουργούν ζήτημα βιωσιμότητας της ΠΑΕ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, τα έσοδα της ΠΑΕ για την τρέχουσα σεζόν αναμένονται μίνιμουμ 45 εκατ. ευρώ και μάξιμουμ 50 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται προκρίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ και πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Τα έξοδα της περιόδου θα είναι κοντά στα 67 εκατ. ευρώ, δίχως τις αγορές ποδοσφαιριστών τον Ιανουάριο ή ανανεώσεις συμβολαίων. Πάνω κάτω δηλαδή γύρω στα 20 εκατ. ευρώ, τα οποία πάνε στα 25 εκατ. ευρώ, εάν υπολογίσουμε και τα 5 εκατ. ευρώ του ελλείμματος από την περσινή χρήση.

Υπήρχε χθες ένα σενάριο ότι η πλευρά Βγενόπουλου - Πατέρα θα ζητήσει στη συνάντηση με τον Βαρδινογιάννη να καλύψει ο ίδιος την τρέχουσα χρήση, αφού οι αποφάσεις για τις μεταγραφές και τις αποδεσμεύσεις, τα τελευταία συμβόλαια και τις αμοιβές των στελεχών της ΠΑΕ ελήφθησαν μετά την απομάκρυνση του Νικόλα Πατέρα από την προεδρία.
7 εκατ. ευρώ το δίδυμο, 5 ο Τζίγκερ

Αλλο ένα μεγάλο ζήτημα είναι πώς θα γίνει η αύξηση των 15 εκατ. ευρώ; Με ποια μετοχική σύνθεση;

Η λογική λέει ότι εφόσον γίνει τώρα η μεταβίβαση του 25% των μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη στους Βγενόπουλο - Πατέρα, θα πρέπει οι ίδιοι να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης. Οπως προκύπτει από την αναδιανομή των ποσοστών, το δίδυμο θα πρέπει να βάλει κοντά στα 7 εκατ. ευρώ (για την ακρίβεια 6,87 εκατ. ευρώ) από εκεί που εκπεφρασμένα δεν θα συμμετείχαν καν, αντιτιθέμενοι στις επιλογές του Τζίγκερ.

Αντίθετα, ο Βαρδινογιάννης, από 9,1 εκατ. ευρώ που θα έβαζε, τώρα με το νέο ποσοστό που προκύπτει, του αναλογούν 4,95 εκατ. ευρώ. Για τους υπόλοιπους δεν μεταβάλλεται κάτι. Από 800.000 ευρώ θα πρέπει να βάλουν οι Παύλος Γιαννακόπουλος, Μιχάλης Ζολώτας και η τριάδα της ΠΕΚ, ενώ ο Παναγιώτης Δάβαρης 450.000 ευρώ.
Σίγουρος μόνο ο Νιόπλιας

Το ζήτημα το έθεσε μόνος του ο Γιάννης Βαρδινογιάννης στη χθεσινή του επιστολή. Από τη στιγμή που τόνισε ότι στηρίζει τον Νικόλα Πατέρα για την προεδρία της  ΠΑΕ, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος αποχωρεί. Από την ΠΑΕ υποστήριζαν ότι ο νυν πρόεδρος της ομάδας ήταν ενήμερος για την επιστολή του Βαρδινογιάννη (διαψεύστηκε το σενάριο ότι ο ίδιος ο Κωνσταντόπουλος βοήθησε τον Τζίγκερ στη σύνταξη του κειμένου!). Ο Κωνσταντόπουλος βρίσκεται εν αναμονή των εξελίξεων. Πολλοί υποστήριζαν ότι ήθελε να παραιτηθεί χθες, αλλά δεν το έπραξε γιατί ακόμα όλα είναι ρευστά.

Προφανώς, γεννάται θέμα και με τα υπόλοιπα στελέχη της ΠΑΕ. Πρώτα από όλα, τον Δημήτρη Γόντικα, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, ο οποίος είχε την ευθύνη για όλες τις μεταγραφικές κινήσεις και γενικά τις ενέργειες που αφορούσαν το δυναμικό. Οι ενέργειές του κρίνονται επιτυχημένες, αλλά ίσως του ζητηθεί άλλος ρόλος. Επειτα ο Κάρλος Φρέιτας, ο τεχνικός διευθυντής του Τριφυλλιού. Κανείς δεν ξεχνάει την επιθυμία του Πατέρα να παραμείνει ο Κώστας Αντωνίου στο πόστο του, οπότε ο Πορτογάλος δύσκολα θα συνεχίσει με τη νέα τάξη πραγμάτων εφόσον αυτή προκύψει. Επιπλέον, ο Φάνης Βουτσαράς, ο γενικός διευθυντής της ΠΑΕ, είχε συνεργαστεί με τον Πατέρα την περασμένη διετία και το πιο πιθανό είναι να του ζητηθεί να μείνει. Ομως, δεν θα γίνει το ίδιο με τον οικονομικό διευθυντή, Αλέξανδρο Παπαδοσπυριδάκη, για τον οποίο είχαν εκφραστεί παράπονα.

Ο μόνος που σίγουρα δεν κουνιέται από τη θέση του είναι ο Νίκος Νιόπλιας. Επιλογή του Πατέρα ήταν, τον δικαίωσε απόλυτα, ενώ εάν παρέμενε στην προεδρία το καλοκαίρι θα πρότεινε διετές συμβόλαιο στον Ελληνα τεχνικό (υπέγραψε μονοετές).
Share on Google Plus

About Professor

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας - Σας ευχαριστούμε